Özel Sektör Güvenlik Üniforması Kuralları
Özel güvenlik şirketleri ve kendi güvenlik birimini kuran işletmeler için üniforma kuralları, kamu kurumlarındakinden farklıdır. Bu sayfa neyin serbest, neyin şart olduğunu açıklar.
Hangi kural geçerli?
Özel sektörde üniformayı düzenleyen hüküm, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 22'nci maddesidir. Kamu kurumlarında görev yapan özel güvenlik personeli için geçerli olan tek tip üniforma yönergesi burada uygulanmaz; o düzenlemeyi kamu özel güvenlik üniforma yönergesi sayfamızda ayrıntılı anlattık.
Üç temel şart
Özel sektörde renk ve model seçiminde esneklik vardır, ancak üç kural bağlayıcıdır:
- Kolluk kuvvetlerine benzeyemez. Üniforma; Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve kanunlarla kurulan özel kolluk kuvvetlerinde kullanılan renkte, biçimde ve motifte olamaz. Uygulamada en sık takılınan nokta budur: polis mavisi, jandarma yeşili gibi tonlar ve bu birimlerin kalıp ve şerit düzenine benzeyen modeller reddedilir.
- Şirketi tanıtıcı işaret zorunludur. Üniformada şirketi tanıtan isim, işaret veya logo bulunmalıdır. Yani sade, işaretsiz bir üniforma mevzuata uygun değildir.
- Onay alınması gerekir. Özel güvenlik birimlerinin belirlediği üniformalar Komisyonun onayına sunulur; özel güvenlik şirketlerince kullanılacak üniformalar ise Bakanlıkça onaylanır. Onaysız üniforma ile göreve başlanamaz.
Reflektörlü "ÖZEL GÜVENLİK" yeleği: çoğu şirketin atladığı zorunluluk
Aynı madde, belirli görevlerde ek bir kıyafet şartı getirir: gece görevinde, spor müsabakalarında, konser ve sahne gösterilerinde özel güvenlik görevlileri, ışığı yansıtan "ÖZEL GÜVENLİK" ibaresi yazılı yeleği giymek zorundadır.
Bu, üniformanın üstüne giyilen ayrı bir parçadır ve denetimlerde sıkça sorulur. Etkinlik ve gece vardiyası olan her ekibin stokunda bulundurması gerekir. Güvenlik yelekleri ve reflektörlü yelek kategorilerimizden temin edebilirsiniz.
Onay sürecinde katalog nasıl hazırlanır?
Onaya sunulacak dosyada üniformanın önden, arkadan ve yandan görünümü, renk bilgisi, kullanılacak arma ve logoların konumu ile ölçüleri yer alır. Renk tarifini yazıyla değil Pantone kodu ile vermek, üretim ile onaylanan model arasındaki farkı en aza indirir. Mevsimlik parçalar (mont, kaban, yağmurluk) da katalogda gösterilmelidir; sonradan eklenen parçalar için yeniden onay gerekebilir.
Numune üretimini onaydan önce yaptırmak yaygın bir hatadır. Doğru sıra şudur: katalog hazırlanır, onay alınır, sonra seri üretime geçilir.
Kamu ve özel sektör farkı özet
| Kamu kurumları | Özel sektör | |
|---|---|---|
| Dayanak | 2020 tarihli Üniforma Yönergesi | 5188 Uygulama Yönetmeliği md. 22 |
| Renk | Füme ve gri, sabit (Pantone tanımlı) | Serbest; kolluk renklerine benzeyemez |
| Model | Yönergede çizimle tanımlı | Serbest |
| Arma | Ölçüsü ve konumu sabit | Şirket logosu zorunlu, tasarım serbest |
| Onay | Yönergeye uygunluk | Komisyon veya Bakanlık onayı |
| Reflektörlü yelek | Sırt baskısı üniformada zorunlu | Gece ve etkinlik görevlerinde ayrı yelek zorunlu |
Kaynak ve doğrulama
Bu sayfa 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 22'nci maddesine dayanmaktadır. Bağlayıcı olan resmî metindir; güncel nüsha için Mevzuat Bilgi Sistemi ve EGM Özel Güvenlik Daire Başkanlığı sayfalarını kontrol ediniz.
Şirketiniz için üniforma
Kurumsal renginize uygun tasarım, logo nakışı ve onay sürecine uygun katalog hazırlığı konusunda destek veriyoruz. Güvenlik kıyafetleri kategorimizi inceleyebilir, ekip bazlı toplu alım için ücretsiz teklif alabilirsiniz.
Diğer mevzuat konuları için üniforma mevzuatı rehberimize göz atabilirsiniz.